Hoekerstraat 7 1393 NR Nigtevecht
0294 25 33 54
info@wuta-nigtevecht.nl

Huurovereenkomst

Huurovereenkomst

Bij het huren van een woning van Wuta hoort een huurcontract. In dit contract staan uw rechten en plichten als huurder, maar ook voor ons als verhuurder. Alle afspraken over de woning staan in het huurcontract én de bijbehorende algemene huurvoorwaarden. Na ondertekening van het huurcontract zijn we allebei verplicht de gemaakte afspraken na te komen. Lees hier meer over een aantal van die afspraken.

Huurcontract

Met Wuta kunt u een huurovereenkomst aangaan voor het huren van een sociale huurwoning. In de huurovereenkomst worden uw rechten en plichten als huurder vastgelegd.

In de huurovereenkomst staat onder andere:

  • voor welke woning u de overeenkomst tekent;
  • wat de huurprijs is en de servicekosten;
  • wanneer u de huur betaalt;
  • welke bijlagen op de overeenkomst van toepassing zijn.

In onze algemene huurvoorwaarden zijn alle rechten en plichten opgenomen. Deze maken onderdeel uit van de huurovereenkomst.

Ik ben mijn huurcontract kwijt, kan ik een kopie ontvangen?

Dat kan, neem hiervoor gerust contact met ons op, dan zorgen wij dat er een kopie voor je klaarligt.

Ik wil gaan samenwonen, moet ik dat melden?

Wanneer u wilt gaan samenwonen, kan dit gevolgen hebben voor uw contract. U moet dit vooraf bij ons aanvragen.

Wat is samenwoning?

Wanneer u als huurder iemand voor onbepaalde tijd bij u in de woning wilt laten wonen, waarbij u een gezamenlijke huishouding gaat voeren, noemen we dit samenwoning. U deelt dan de gezamenlijke lasten en heeft de bedoeling altijd bij elkaar te blijven wonen.

Aanvraag samenwoning

Voor het aanvragen van samenwoning neemt u contact met ons op. Wij bekijken of u toestemming krijgt om samen de huurwoning te gaan bewonen.

We controleren uw aanvraag op de volgende punten:

  • Overbewoning: woont u door de inwoning niet met meer mensen in de woning dan waar deze voor bedoeld is?
  • Huurschuld: heeft u of de inwoner geen huurachterstand?
  • Overlast: heeft u of de inwoner tot nu toe geen overlast veroorzaakt?

Na toestemming kan uw toekomstige samenwoner zich bij de gemeente in laten schrijven op uw adres. Samenwoning geeft bij vertrek van de huurder niet automatisch recht op ‘overname’ van de woning. Na 2 jaar samenwoning kan de medehuur worden aangevraagd, door middel van het overleggen van een BRP.

Wat is inwoning?

Komt er iemand bij u inwonen anders dan ‘samenwonen’, dan moet u dat als hoofdhuurder aan ons doorgeven. 

Voor het aanvragen van inwoning neemt u contact met ons op. Wij bekijken of u toestemming krijgt om samen de huurwoning te gaan bewonen.

We controleren uw aanvraag op de volgende punten:

  • Overbewoning: woont u door de inwoning niet met meer mensen in de woning dan waar deze voor bedoeld is?
  • Huurschuld: heeft u of de inwoner geen huurachterstand?
  • Overlast: heeft u of de inwoner tot nu toe geen overlast veroorzaakt?

Inwonende personen hebben geen recht op de huurwoning. Verhuist u als huurder naar een andere woning, dan moeten de inwonende personen ook de woning verlaten.

Ik ga trouwen, wordt hij/zij medehuurder?

Bent u getrouwd of geregistreerd partner, dan wordt u automatisch medehuurder. We vragen u dit wel bij ons te melden, zodat u allebei als huurder bij ons bekend bent en u allebei aanspraak kunt maken op het huurcontract.

Ik ga scheiden, kan ik een mede-huurder uitschrijven?

Een echtscheiding of beëindiging van samenwoning moet u aan ons doorgeven. Of u in de woning kunt blijven hangt onder andere af van het huurcontract. Bent u samen huurder, dan bepaalt u in principe samen wie in de woning blijft wonen.

Als u er niet samen uitkomt, dan kan ook de rechter dit bepalen. Bent u het erover eens wie in de huurwoning blijft? Geef dit dan schriftelijk aan ons door, zodat wij het huurcontract kunnen aanpassen. Daarbij hebben wij ook een brief nodig waarin de vertrekkende partner ‘zijn’ huurcontract opzegt.

Wat moet ik doen als een huurder / partner overlijdt?

Is uw partner of een familielid overleden? Gecondoleerd met dit verlies. Wij helpen u de zaken goed en snel te regelen.

Stuur een kopie van de overlijdensakte naar Wuta. U mag de akte ook digitaal versturen via ons e-mailadres.

Was u beide (hoofd)huurder? Wij verwerken het overlijden in onze administratie. Het huurcontract kan eventueel op uw verzoek op u naam gezet worden. Dit gaat niet automatisch. Let er op dat dit gevolgen kan hebben voor eventuele huurtoeslag. De toeslag voor uw partner vervalt automatisch de eerstvolgende maand. De Belastingdienst kan hier meer over vertellen en helpen bij de wijzigingen in uw situatie.

Overlijden familielid

Gaat het om het overlijden van een familielid die alleen woonde? In dat geval eindigt de huurovereenkomst automatisch aan het eind van de tweede maand na het overlijden. U kunt als erven/zaakwaarnemer de huur wel eerder opzeggen. Na opzegging nemen wij contact op voor verdere afspraken rondom de huuropzegging. Hou rekening met een maand opzegtermijn. Zegt u de huur niet op, dan eindigt de huurovereenkomst automatisch twee maanden na de maand van overlijden van de huurder.

Huisbewaring en onderverhuur

Wuta verhuurt woningen door ze aan te bieden aan WoningNet. Onderverhuur of huisbewaring zorgt ervoor dat de doorstroom van huurwoningen stopt. Het is niet toegestaan om zonder onze (schriftelijke) toestemming een kamer of woning geheel of gedeeltelijk onder te verhuren en/of in gebruik te geven aan anderen. Alleen in zeer uitzonderlijke situatie wordt toestemming verleend.