Inschrijven voor een huurwoning
Bent u op zoek naar een huurwoning, wilt u weten of u hiervoor in aanmerkingen komt en wat de inschrijfprocedure is? Op deze pagina vindt u er alles over.
WoningNet
Al onze sociale huurwoningen bieden we aan via WoningNet. WoningNet verzorgt de inschrijving van woningzoekenden, publiceert het actuele huizenaanbod van woningcorporaties en regelt de verdeling van de woningen in verschillende regio’s in Nederland. Nigtevecht valt bij WoningNet in de regio Utrecht.
Hieronder een aantal veel gestelde vragen. Staat u vraag er niet tussen?
Voor meer informatie kunt u bellen met het klantcontactcentrum van WoningNet Regio Utrecht:
0900 260 00 60 (ma-vr 8.00-17.00 uur, gebruikelijke belkosten)
Op de website van WoningNet vindt u alles wat u moet weten over inschrijven voor woningen in heel Nederland. Of ga naar WoningNet Regio Utrecht om in de regio Utrecht te zoeken. Hier vindt u alle informatie en voorwaarden om u in te schrijven voor een huurwoning.
Kernbinding: voorwaarden gewijzigd
In sommige plaatsen worden woningen met voorrang aangeboden aan lokale bewoners of mensen die een binding hebben met die plaats. Dit noemen we kernbinding. De voorwaarden voor kernbinding zijn aangescherpt in 2021, omdat de oude voorwaarden afweken van de Huisvestingswet. Klik hier voor meer informatie over kernbinding.
Van Groot naar Beter
De woningcorporaties in de regio Utrecht willen graag doorstroming bevorderen. Door voorrang te geven via de voorrangsregeling Van Groot naar Beter aan huurders van een grote woning die kleiner willen gaan wonen hopen de woningcorporaties dat er meer woningen vrijkomen voor gezinnen en starters. Elke woningcorporatie en verhuurder die via WoningNet regio Utrecht zijn woningen verhuurt doet mee aan de regeling Van Groot naar Beter. Wuta dus ook. Op de website van WoningNet Utrecht, vindt u hiervoor de uitgebreide uitleg en voorwaarden.
Woningruil
Als u op zoek bent naar een andere woning, krijgt u soms te maken met lange wachttijden. Woningruil kan een oplossing voor u zijn.
Wilt u uw woning ruilen? Vraag dan Wuta om toestemming. Ook degene met wie u ruilt, moet toestemming vragen aan zijn/haar verhuurder. Het kan zijn dat als u verhuist naar een woning van een andere woningcorporatie, deze andere regels hanteert dan Wuta. Voorkom teleurstellingen en informeer hier van tevoren naar.
Bij woningruil moet u aan dezelfde voorwaarden voldoen als bij een gewone woningtoewijzing:
- Uw nieuwe woning moet passend zijn bij de grootte van uw huishouden en inkomen
- U mag in uw huidige woning geen overlast veroorzaken/veroorzaakt hebben.
- U moet de woning opleveren zoals door de opzichter aangegeven bij de voorinspectie. Wuta voert geen werkzaamheden uit bij woningruil. U neemt de woning over in de staat waarin deze nu is.
- U mag geen huurachterstand hebben.
- Als de verhuurder(s) toestemming geeft (geven), maakt Wuta afspraken met u over de uit te voeren inspecties, de ruildatum en het ondertekenen van de huurovereenkomst.
Wanneer heb ik een inschrijving voor WoningNet nodig?
U heeft een inschrijving bij WoningNet nodig als u wilt reageren op sociale huurwoningen.
Inschrijven kan via de website van WoningNet, dit kunt u doen als u minimaal 18 jaar bent. Voor het inschrijven moet u aan verschillende voorwaarden voldoen. U kunt de voorwaarden terugvinden op website WoningNet.
Hoe werkt het inschrijven via WoningNet?
- Regio Utrecht: Inschrijven bij WoningNet kost eenmalig € 17,50. Jaarlijks wordt uw inschrijving automatisch verlengd. Dit kost € 7 per jaar. U kunt betalen met een doorlopende machtiging.
Ik wil mijn inschrijfgegevens wijzigen, kan dat?
De meeste inschrijfgegevens kunt u gemakkelijk zelf aanpassen als u inlogt op de website van WoningNet. U klikt dan bij Mijn gegevens op Profiel.
Ik ben mijn wachtwoord van WoningNet kwijt, wat nu?
Dit kunt u op de website van WoningNet of middels deze link regelen.
Ik wil gaan samenwonen. Hoe schrijven we ons in bij WoningNet?
Staat één van u al ingeschreven bij WoningNet? Dan kan de ander als partner op de inschrijving worden gezet. Dit kunt u zelf aanpassen op Mijn WoningNet via de website.
Staat uw partner ook al ingeschreven bij WoningNet? Dan kunt u uw inschrijvingen samenvoegen. Bij een samenvoeging schrijft degene met de langste wachttijd de partner bij op de registratie. Het registratienummer van de medeaanvrager komt daarmee te vervallen. Een samenvoeging van twee inschrijvingen kunt u doorgeven via de website van WoningNet.