Klussen aan uw woning
Als woningstichting zorgen wij ervoor dat uw woning in goede staat is en blijft, zodat u prettig woont. Daarom voeren we regelmatig onderhoud uit aan onze woningen. We begrijpen dat u uw woning graag inricht naar uw eigen smaak. Wilt u zelf klussen in uw woning of door een aannemer aanpassingen laten doen? Voor sommige aanpassingen heeft u onze toestemming nodig. Het kan namelijk zijn dat de aanpassing gevolgen heeft voor de kwaliteit of verhuurbaarheid van de woning.
Aanpassingen in de woning die u zelf uitvoert noemen wij ZAV: zelf aangebrachte voorzieningen. Voor ZAV die gemakkelijk weer ongedaan te maken zijn, heeft u geen toestemming nodig. Maar als u veranderingen wilt aanbrengen die ingrijpender zijn, overleg dan eerst met ons. Voor aanpassingen aan de buitenzijde van de woning heeft u altijd toestemming van Wuta nodig.
Richtlijnen
Voor alle zelf aangebrachte voorzieningen gelden in ieder geval de volgende richtlijnen:
- u mag zonder toestemming veranderingen aanbrengen die u na verhuizing eenvoudig weer ongedaan kan maken
- voor veranderingen die u niet eenvoudig weer ongedaan kan maken, maar de verhuurbaarheid niet schaden en geen waardedaling van de woning tot gevolg hebben, gaan wij graag met u in overleg
- voor veranderingen aan de buitenkant van uw woning heeft u altijd toestemming nodig
Heb ik toestemming nodig voor elke aanpassing?
Over het algemeen geldt dat u kleine veranderingen aan het interieur in de woning niet bij ons hoeft te melden. U heeft wel toestemming nodig voor wijzigingen in de indeling van de woning, grotere verbouwingen – bijvoorbeeld een nieuwe keuken of plaatsen van een ligbad – en bij veranderingen aan de buitenkant. Neem daarom eerst contact met ons op, dan bespreken we de mogelijke veranderingen in/aan de woning.
Wat als er aanpassingen noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld na een ongeval of ziekte?
Wanneer normaal gebruik van uw woning niet meer mogelijk is omdat u bijvoorbeeld een ongeval hebt gehad, ziek bent of omdat u door ouderdom slecht ter been bent, kunnen er aanpassingen nodig zijn.
Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen. blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Meer informatie over WMO vindt u op de website van Stichtse Vecht of via deze link.
Wat gebeurt er als ik verbouw zonder toestemming?
Het risico bestaat dat de verbouwing niet voldoet aan gestelde eisen en voorwaarden. Dit kan te maken hebben met verhuurbaarheid, veiligheid of uit welstand-oogpunt. Het kan ook zijn dat u iets verwijdert dat eigenlijk moest achterblijven in de woning als u gaat verhuizen.
Als u verbouwt zonder toestemming loopt u het risico dat u de aanpassing weer in originele staat moet (laten) terugbrengen. Voorkom onrust, ontevredenheid en onnodige kosten: overleg even met ons.
Ik wil mijn huis energiezuiniger maken.
Wuta heeft duurzaamheid ook hoog op de agenda staan. Wij geven u dan ook graag hieronder tips om spaarzaam met de energie om te gaan.
Als u weet waar u op moet letten, kunt u door middel van een paar relatief eenvoudige aanpassingen heel wat energie, en dus geld, besparen.
Waterbesparende maatregelen
U kunt veel water besparen in de keuken en badkamer door het gebruik van:
- een waterbesparende douchekop. Deze bezuinigt op water maar niet op comfort;
- een doorstroombegrenzer. Deze bezuinigt op water uit de kraan maar niet op comfort;
- een spaarknop te zetten op een bestaande stortbak. Zo spoelt er minder water door het toilet;
Daarnaast kunt u ook met uw wasmachine veel energie en water besparen. Dit kunt u doen door op een zo laag mogelijke temperatuur, met een kort programma en alleen als de wasmachine helemaal vol is, te wassen.
Slim verwarmen
Als u de verwarming een graadje lager zet, bespaart u gemiddeld zeven procent op uw energieverbruik. Bent u gewend om het bijvoorbeeld 21 graden of meer in uw woning te hebben? Misschien vindt u 20 graden nog steeds comfortabel. U kunt zo jaarlijks tientallen euro’s besparen.
Gaat u slapen of een tijdje weg van huis? Zet de verwarming dan op 15 graden. De verwarming verbruikt dan minder energie, maar hij staat niet zo laag dat het extra energie kost om weer op te warmen tot de gewenste temperatuur.
Verlichting
Om uw woning te verlichten, kunt u beter spaarlampen, of led-lampen, gebruiken dan gloeilampen. Ze geven net zoveel licht, maar gebruiken minder energie. Om nog meer energie te besparen, laat u geen verlichting branden in ruimtes waar u niet bent.
Naden en kieren dichten
Heeft u last van tocht? Misschien zet u dan de verwarming hoger. Toch adviseren wij u om kieren en naden te dichten met tochtstrips en ander materiaal. Deze investering is effectiever en een stuk goedkoper dan het hoger zetten van de verwarming.
Apparaten niet op stand-by
Als u apparaten op stand-by laat staan, verbruiken ze nog steeds energie. U kunt gemakkelijk energie besparen door ze helemaal uit te zetten. Ook verlaagt u hiermee de kans op het ontstaan van brand in de woning.